KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

5.000 évnyi szívószál történelem

2019.01.25. 14:45

5.000 évnyi szívószál történelem

Sokan azt gondolják, hogy a szívószál a modern nyugati civilizáció terméke, azonban ez távolról sincs így. A legkorábbi szívószálak nagyjából időszámításunk előtt 3.000-ből származnak – méghozzá a közel-keleti Sumér civilizációból. Nem mellékesen ők még sörivásra használták a jóval keskenyebb átmérőjű szívószálaikat.

Ugrunk az időben, egészen az 1.700-1.800-as évekbeli Dél-Amerikáig, ahol gyakorlatilag újra feltalálták a szívószálakat, amelyeket tea fogyasztásra használtak. Azonban a szívószálak hódítása nem innen kezdődött.

A szívószálak tömeges elterjedésére egészen a második világháború utáni időszakig kellett várni. Ekkor jelent meg a mai, általunk is ismert műanyag szívószál az USA-ban. És hogy miért éppen műanyag? Mert rendkívül olcsó!

Az olcsóságnak azonban megvan a maga ára.

Az 500 évig bomló műanyag szívószál problémája

Azt tudni kell, hogy manapság iszonyatos mennyiségű szívószálat használunk el nap mint nap. Csak hogy kontextusba helyezzük:

  • Az Egyesült Államokban napi szinten 500 millió (!) szívószálat használnak el az emberek. Ez éves szinten 182.5 milliárd kidobott szívószálat jelent.
  • A napi 500 millió szívószálból következik, hogy átlagban minden egyes amerikai állampolgár 1.6 szívószálat használ el naponta.
  • Egy amerikai kutatás szerint egy átlagos amerikai 5 és 65 éves kora között 38.000 darab szívószálat használ el.
  • Vessünk egy pillantást hazánkra is. Nincs pontos felmérés az itthoni szívószál felhasználást illetően, de még a legoptimistább becslések szerint is legalább 500 millió szívószálat használunk el évente.

Persze ezeket az adatokat látva felmerülhet benned a következő kérdés:

„Oké, hogy rendkívüli mennyiségben fogyasztjuk a szívószálakat, de a szívószálak kicsik. Mégis milyen problémákat okozhatnak?”

A problémának alapvetően több szintje is van. Az első és legmegfoghatóbb a műanyag lebomlási ideje.

Egy átlagos szívószálat 20 percig használunk, majd eldobjuk. És egy 500 évig tartó bomlásra ítéljük. Az eldobott szívószálakkal hosszú távú hulladékot termelünk ki magunk körül.

De nem csak a lebomlási idővel van gond. Az egyszer használatos szívószálak az esetek legnagyobb részében valóban egyszer használatosak maradnak, hiszen nem hasznosíthatók újra. Itt pedig vissza is érünk az árhoz: egyszerűen jobban megéri eldobható szívószálakat gyártani, mint újrahasznosítható darabokat.

Pedig a minőség nem sokkal drágább!

Belátható, hogy a jelenlegi szívószálak mögött csak és kizárólag üzleti megfontolások állnak. Pedig nem lenne sokkal drágább átállni egy környezetbarát megoldásra. Például papírra.

Gyakorlatban is tapasztaljuk, hogy egy cég bátran leteheti a voksát a környezetbarát szívószálak mellett, anélkül hogy komoly anyagi áldozatokat kelleni hoznia. A papír szívószálak tudják pontosan ugyanazt hozni, mint a műanyag szívószálak. És azt tapasztaljuk, hogy egyre növekszik annak a rétegnek a mérete, amely kifejezetten a környezettudatos megoldásokat keresi.

Egészen biztos, hogy a következő években elkezd visszaszorulni a műanyag szívószálak piaca. Ehhez pedig szeretnénk mi magunk is hozzájárulni a papír szívószálainkkal.

Ha éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit környezetünk érdekében,  kattints az alábbi gombra:

>>Vissza a blogokhoz<<