KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

Mi lesz velünk műanyag szívószálak nélkül?

2019.04.03. 14:30

Mi lesz velünk műanyag szívószálak nélkül?

A szívószálforgalmazás egy elképesztő volumenű üzletág - világszerte az 1 milliárd darab szívószálat is meghaladja a napi fogyasztásunk. Ennek a túlnyomó része pedig mind a mai napig műanyag alapú. A hosszú ideje fennálló helyzet azonban változóban van.

Olyan globális vállalatok, mint a Starbucks, 1-2 éven belül átállnak természetbarátabb megoldásokra, továbbá állami és uniós szinten is komoly törekvések irányulnak a műanyag szívószálak korlátozására, betiltására.

A leggyakrabban emlegetett alternatíva a papír szívószál.

A kérdés persze adott: miért tiltják be a műanyag szívószálakat és miért fogják ezeket papír szívószálakkal helyettesíteni? Egyáltalán miért használtunk műanyag szívószálakat eddig?

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre fogunk választ adni, a műanyag és a papír szívószálak összehasonlításán keresztül.

A műanyag szívószálakról

A műanyag szívószálak a második világháború utáni Amerikában terjedtek el először széles körben, majd innen kiindulva hódították meg az egész világot.

A műanyag szívószálak legnagyobb előnye az előállítási költségükben keresendő. A költségek rendkívül alacsonyak és óriási mennyiségben lehet könnyedén és gyorsan előállítani műanyag szívószálakat. Emellett a használat során nem esnek szét, nem oldódnak fel, nem lyukadnak ki, azaz felhasználásra tökéletesen alkalmasak.

Az érmének azonban van egy másik oldala is. A műanyag szívószálak borzasztó lassan bomlanak le. Hogy mennyire lassan? Nagyjából 400-500 évről beszélhetünk.  Ehhez még érdemes hozzáadni azt is, hogy csak az USA-ban napi szinten 500 millió szívószálat (világszerte pedig ennél sokkal-sokkal többet) dobnak el.

A műanyag szívószálipar mára egy valódi környezetszennyezési problémává nőtte ki magát – nem véletlenül mozgat meg tömegeket a betiltásuk kérdése.

A papír szívószálakról

A papír szívószál nem egy újkeletű dolog. Sőt, messzebbre nyúlik vissza a felhasználásának története, mint a műanyag szívószálé. De ha papír szívószálak már korábban is léteztek, akkor miért nem terjedtek el igazán széleskörben?

Alapvetően azért, mert a „hagyományos” papír szívószálak egyes folyadékokban pillanatok alatt használhatatlanná válnak és úgy általánosságban hamar tönkremennek használat közben. Ha ez így van, akkor mégis hogyan tudnak majd a műanyag szívószálak helyébe lépni?

Ma már több olyan megoldás is létezik, amely ellenállóvá teszi a papír szívószálakat. A mai papír szívószálak már nem mennek tönkre pillanatok alatt – néhány egyszerű gyártási módszernek köszönhetően ellenállóvá váltak és ugyanolyan jól használhatóak, mint a műanyag szívószálak.

Azt persze érdemes tudni, hogy a műanyag szívószálak előállítása olcsóbb, mint a papír szívószálaké. Ennek ellenére a papír szívószálak környezetkímélők, hamar lebomlanak és elősegítik a bolygó hosszútávú fenntarthatóságát.

A papír szívószálak a jövő. Mi pedig küldetésünknek érezzük, hogy elősegítsük ennek a jövőnek a minél gyorsabb megteremtését. Papír szívószálainkkal szeretnénk elérni, hogy itthon minél több helyen álljanak át műanyag szívószálakról környezetbarát, papír szívószálakra!

Ha éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit a környezetünk érdekében, akkor kattints az alábbi gombra és vedd fel velünk a kapcsolatot:

>>Vissza a blogokhoz<<