KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

Van élet műanyagok nélkül is!

2019.04.01. 14:02

Van élet műanyagok nélkül is!

A műanyag ma szerves részét képezi az életünknek. Mégis, a legtöbbünknek leesne az álla, ha megtudnánk, hogy mennyi műanyagot használunk el nap mint nap.

Nejlonszatyrok, fogkefék, szépségápolási termékek tárolói... a lista rendkívül hosszú és a lista minden egyes elemével hosszú távú szenvedésre ítéljük a környezetünket – és részben önmagunkat is, hiszen a különböző ételeken keresztül mi magunk is fogyasztunk műanyagot (erről itt már írtunk).

És hogy miért mondjuk azt, hogy hosszú távú szenvedésre? Azért, mert a műanyagok csak több évszázad alatt bomlanak le.

A jó hír az, hogy mi magunk is tehetünk a műanyagszennyezés ellen. Nem kell ökoharcosokká válnunk. Elég annyi, hogy néhány apróságon változtatunk a mindennapjainkban.

Nézzük meg, hogy mit tehetünk!

7+1 tipp, hogy csökkentsük a műanyag felhasználásunkat

  1. Palackozott víz helyett válasszuk a tisztított csapvizet. A 6-os, vagy 12-es pakkok minősége nem feltétlenül jobb, mint a tisztított csapvízé!

  1. Az előző pontból következik, hogy kávézókban, éttermekben palackozott víz helyett inkább kérjünk csapvizet.

  1. És ha már kávézók és éttermek, akkor azt javasoljuk, hogy mondj le a műanyag szívószálakról. Az átlagos 20 perc használati idő után 500 évnyi lebomlásra ítéljük a szívószálakat. A műanyag szívószálak helyett inkább válassz papír alapú szívószálakat, amelyek hamar lebomlanak, óvva ezzel a környezetet!

  1. Felejtsük el a bevásárlásokkor oly népszerű nejlonzacskókat, nejlonszatyrokat. Inkább vigyünk magunkkal sokszor használatos vászontáskákat, vagy fonott bevásárlókosarakat.

  1. Ha ételt viszel magaddal, akkor műanyag dobozok és ételtartók helyett tedd le a voksodat inkább a rozsdamentes acél és fém ételhordók mellett. Jó megoldás lehet akár pamutszalvétába csomagolni az ételt, vagy textil szendvicszacskókat használni.

  1. A rágógumi egyik alapösszetevője is műanyag – a szék, vagy az asztal aljára ragasztott rágógumikra több évszázados bomlás vár. Rágózz kevesebbet – ha egyre többen gondolkodnak így, akkor tudatosan csökkenthetjük az éves szinten keletkező 600.000 tonna rágóhulladékot.

  1. Csak annyit vásárolj, amennyire szükséged van. A bontatlan termékek is műanyagba vannak csomagolva – ha túl sokat vásárolsz, akkor nem csak a termék megy fölöslegesen a kukába, hanem még a műanyaggal is szennyezed a környezetet.

7+1. Fontos, hogy ne dobjuk ki a műanyag eszközeinket csak azért, mert szeretnénk kevesebb műanyagot felhasználni. Használjuk őket addig, amíg csak tudjuk. És ha már elhasználódtak, eltörtek, akkor cseréljük le őket olyanokra, amelyek nem tartalmaznak műanyagot.

Reméljük, hogy az előző pontok gondolatébresztők voltak.

Ha éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit a környezetünk érdekében, akkor kattints az alábbi gombra és vedd fel velünk a kapcsolatot:

>>Vissza a blogokhoz<<