KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

Kezdeményezések a műanyag szívószálakkal szemben

2019.03.04. 19:26

Kezdeményezések a műanyag szívószálakkal szemben

Világszerte több százmillió műanyag szívószálat használunk el minden egyes nap, beláthatatlan károkat okozva ezzel a környezetünkben. Szerencsére a vásárlók egyre tudatosabbá válnak és kezdik belátni, hogy milyen következményekkel járhat a meggondolatlan termékfogyasztás. Ez a fogyasztói tudatosodás részben abban érhető tetten, hogy a vásárlásokkor olyan termékeket keresnek, amelyek környezettudatosak és olyan mozgalmak mögé állnak be, amelyek elősegítik a környezet fenntarthatóságát.

Ebben a cikkben a műanyag szívószálak visszaszorítását érintő kezdeményezésekkel és mozgalmakkal fogunk foglalkozni – ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy milyen problémákkal jár a műanyag szívószálak használata, akkor olvasd el az előző cikkünket!

Le a repülő műanyaggal!

A légitársaságok kezdenek ráébredni, hogy a felesleges műanyaghasználat óriási környezeti károkat okoz. És van is mire ráébredni, hiszek a repülőkön elképesztő mennyiségű műanyagot használnak el az emberek. Hogy kontextusba helyezzük: egyes légitársaságoknál évente több tízmillió, de esetenként több százmillió darab műanyag szívószálat és műanyag keverőpálcikát használnak el az utasok.

A végcél az, hogy a műanyag termékeket környezetbarát darabokra cseréljék le. Az American Airlines például a műanyag szívószálait papír szívószálakra, a keverőpálcikáit pedig bambuszból készült darabokra cseréli – ez előreláthatólag 32 tonnával csökkenti a cég által kibocsátott éves műanyaghulladékot.

Ugyanez a folyamat megismétlődik a RyanAir-nél és a Virginnél is, a Thai Airways-nél pedig egyszerűen csak kitiltják a járatokról a műanyag szívószálakat.

Halad a korral a McDonald’s is

A McDonald’s 2018 őszén elkezdte a saját harcát a céges műanyag kibocsájtásuk csökkentése érdekében. A cég vásárlói is jelezték már, hogy nem szeretnének műanyag szívószálakat használni a Meki éttermeiben. Válaszul a vezetőség kitalálta, hogy az összes angliai és írországi éttermükben is papír szívószálakkal helyettesítik a műanyag szívószálaikat.

Korábban napi szinten használtak el 1.8 millió darab műanyag szívószálat az angol Mekikben.

Uniós kezdeményezések

Az Európai Bizottság egyre nagyobb erőket mozgósít annak érdekében, hogy néhány intézkedéssel uniós szinten szorítsák vissza az eldobható műanyag alapú termékek gyártását és használatát. A törekvés mögötti okok egyértelműek: Európában a tengeri hulladékok 70 százalékáért az egyszer használatos műanyag termékek és az elhagyott halászhálók a felelősek.

A cél az, hogy néhány éven belül radikálisan lecsökkentsék az egyszer használatos műanyag termékek számát és ezeket környezetbarát megoldásokra cseréljék le.

Hozzunk változást a magyar piacon a Papearth-el!

Fontosnak tartjuk, hogy ne csak külföldön induljanak el mozgalmak a műanyag szívószálak visszaszorítása érdekében, hanem itthon is. A Papearth-nél szeretnénk idehaza is látható változást elérni. Azt szeretnénk, hogy az éves szinten elhasznált 500 millió műanyag szívószál néhány éven belül 0 darabra csökkenjen.

A Papearth papír alapú szívószálait úgy terveztük meg, hogy minden elemükben megfeleljenek a nemzetközi környezetbarát standardoknak és jól használhatóak legyenek.

Ha éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit a környezetünk érdekében, akkor kattints az alábbi gombra és vedd fel velünk a kapcsolatot:

>>Vissza a blogokhoz<<