KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

Műanyag – a legkárosabb kényelem (2. Rész)

2019.06.03. 18:09

Műanyag – a legkárosabb kényelem (2. Rész)

Cikksorozatunk első részében a műanyag előállítás méreteit, kiterjedtségét próbáltuk számokon keresztül megfelelően szemléltetni. Ebben a cikkünkben egy lépéssel tovább megyünk és a műanyagtermelés hatásaival fogunk foglalkozni.

Napi szinten fogyasztunk műanyagot!

Nem is gondolnánk, de szinte mindannyian eszünk és iszunk műanyagot. A tengeri élőlények mikroműanyagokat fogyasztanak, köszönhetően a vizeink rendkívül magas műanyag szennyezettségének. A műanyag bekerül a szervezetükbe és az elfogyasztásukon keresztül a mi szervezetünkbe is.

Egyes kutatások szerint már a 200 és 1.000 méter mélységben élő halak közül 4-ből 3-nak a gyomrában mikroműanyagok találhatók. Hasonló az arány az Egyesült Királyságban eladott rákok esetében is.

Az élőlények műanyag fogyasztása azért jelent komoly problémát ránk nézve, mivel a műanyagok előállításakor több különböző veszélyes vegyszert is felhasználunk. A szervezetbe kerülő műanyagok hatásai még tisztázatlanok, azonban a több kutató szerint is komoly élettani hatásaik lehetnek.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az  ivóvizeink is műanyag szennyezettek – ez pedig igaz a palackozott vizekre is. Napi egy liter palackozott víz megivásával évente akár tíz-, vagy százezernyi mikroműanyag részecskét is elfogyaszthatunk.

Műanyag és tengeri élőlények

A tengerekben és óceánokban úszó műanyagok az Északi-sarktól az Antarktiszig mindenhol előfordulnak és ezek a műanyag hulladékok a kisebb planktonoktól kezdve a halakon át, egészen a teknősökig és a madarakig minden élőlényre veszélyesek.

A nagyméretű műanyag darabok befolyásolhatják az élőhelyek minőségét. Negatívan befolyásolják például a tengeri élővilágot, a fenéklakó életközösségekre lehetnek káros hatással, vagy oxigénhiányos állapotot idézhetnek elő az üledékben. 

Nagyon szembetűnő, hogy az eldobott halászhálókba gyakran akadnak bele a vízi madarak, vagy a halak, a nagyobb méretű műanyagokat pedig ételeknek nézik, amelyek elfogyasztásával súlyos károkat okozhatnak önmagukban.

Jól mutatja a probléma mértékét, hogy az elmúlt években az óceánok egyes részeinek a komplett élővilága pusztult ki.

Műanyagok elégetése

Ma már léteznek olyan műanyag égetési módszerek, amelyeknek nincsenek különösebb negatív hatásai a környezetünkre – azonban a műanyagok csak egy szeletét égetjük el így, a megfelelő szakmai körülmények között.

Az elégetett műanyag égéstermékeinek a belégzése gyengíti a légzésfunkciót és különböző megbetegedéseket idézhet elő. Arról már nem is beszélve, hogy a be nem lélegzett égéstermékek lecsapódnak a környezetre, a termőtalajra.

Kis lépések a műanyagtermelés megfékezésére

A fentiek alapján könnyű belátni, hogy a műanyagtermelésnek súlyos hatásai vannak a környezetünkre és az életünkre is. Kis lépésekkel azonban lassan gátat szabhatunk ennek a folyamatnak és a környezetünket is rávehetjük arra, hogy tudatosan foglalkozzanak a kérdéssel.

Mi azzal járulunk ehhez hozzá, hogy minőségi és környezetbarát papír szívószálainkkal egyre több vendéglátó egységben és üzletben helyettesítjük a széleskörben elterjedt műanyag szívószálakat!

Téged is szeretnénk arra bátorítani, hogy ha teheted, akkor használj műanyag szívószálak helyett papír szívószálakat!

Ha éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit a környezetünk érdekében, akkor kattints az alábbi gombra és vedd fel velünk a kapcsolatot:

>>Vissza a blogokhoz<<