KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

Műanyag – a legkárosabb kényelem (1. Rész)

2019.05.23. 16:10

Műanyag – a legkárosabb kényelem (1. Rész)

A műanyagok olyannyira az életünk részévé váltak, hogy a többségünk fejében meg sem fordul annak a gondolata, hogy vajon a műanyagnak milyen hatásai vannak ránk és a környezetünkre nézve. Szívószálak, poharak, üvegek, tároló eszközök és még számtalan másik mindennapi eszköz – a műanyag valóban az életünk szerves része.

Azonban érdemes szembe néznünk a problémával: a műanyagok napjaink talán legkárosabb kényelmi eszközei. És hogy miért? Két részes cikksorozatunkban erre a kérdésre fogunk átfogó választ adni.

Ebben a cikkben a globális műanyag termelés méreteit próbáljuk meg bemutatni, következő részben pedig a műanyagtermelés negatív hatásaival fogunk mélyebben foglalkozni.

Évi több, mint 300 millió tonna műanyagot gyártunk

Világszerte évente 300 millió tonnánál is több műanyagot gyártunk le és ebből évi 20 millió tonna sajnos az óceánokban végzi. Ráadásul a teljes mennyiség 70%-a nem bomlik le - legalábbis a következő 500 évben biztosan nem.

2050-re eljuthatunk addig, hogy az óceánokban lévő műanyag tömege meghaladja az ott élő halak tömegét!

Persze gondolhatjuk azt, hogy az óceánokba kerülő műanyagok nem jelentenek problémát, hiszen ebből nem is látunk semmit. Azonban ha kihajóznánk a Csendes-óceánra, akkor szembe találkozhatnánk azzal az óriási műanyag szemét szigettel, amelynek a kiterjedése meghaladja az 1.5 millió négyzetkilométert: ez több, mint 15-ször nagyobb, mint hazánk területe.

A műanyag hulladékok azonban a vizeink mellett a földjeinken is felhalmozódnak - sőt, sajnos sokszor nagyobb mennyiségben, mint az óceánokban!

8.3 milliárd tonna műanyagot termeltünk ki az elmúlt 75 év során

Ebből a 8.3 milliárd tonnából pedig becslések szerint 6.3 milliárd tonna szemétként végezte. Lassan el fogunk jutni odáig, hogy minden ma élő emberre 1 tonna műanyag szemét jusson!

Hiába minden erőfeszítés arra vonatkozóan, hogy növeljük az újrahasznosított műanyagok arányát: a 6.3 milliárd tonnából csak alig 9% került újrahasznosításra ezidáig.

Napjainkban az éves szinten előállított műanyag mennyiségének alig 20%-át hasznosítjuk újra. További 25 százalékot elégetünk és a teljes mennyiség 55 százaléka pedig szemétként végzi.

Évről évre egyre több műanyag kerül előállításra. Ezt jól alátámasztja, hogy a 8.3 milliárd tonna műanyagból körülbelül 4 milliárdot 2002 és 2015 között gyártottunk le.

Drasztikus műanyag korlátozó lépések nélkül pedig nem is várható, hogy a megtermelt műanyag mennyisége csökkenjen.

A számok után pedig térjünk rá arra, hogy milyen hatásai vannak ránk és a környezetünkre a műanyag hulladéknak. rövidesen jelentkezünk a cikksorozat második részével.

Ha éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit a környezetünk érdekében, akkor kattints az alábbi gombra és vedd fel velünk a kapcsolatot:

>>Vissza a blogokhoz<<