KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

KÖRNYEZETTUDATOS
SZÍVÓSZÁLAK

A fenntartható jövőért

Elegendő műanyagunk van, hogy beterítsük az egész bolygót

2019.03.08. 15:48

Elegendő műanyagunk van, hogy beterítsük az egész bolygót

Mára nincs olyan pontja a bolygónak, amely ne lenne műanyag szeméttel szennyezett. Az emberiség évtizedeken keresztül figyelmen kívül hagyta a műanyag használattal kapcsolatos problémákat és csak az előnyökre koncentrált: az olcsó előállításra és a széleskörű felhasználhatóságra.

Ma azonban már más a helyzet. Egy olyan világszintű problémáról van szó, amely önmagában meghatározhatja a következő évtizedeink alakulását. Ebben a cikkünkben ezeket a problémákat fogjuk mélyebben megvizsgálni.

300 millió tonna műanyag hulladék évente!

A műanyagok szintetikusan előállított, kémiailag ellenálló anyagok, ezért fizikai aprózódással lesznek egyre kisebb és kisebbek – a lebomlási idejük 500 év.

Jelenleg minden évben 300 millió tonna műanyagot termelünk ki világszerte, amelynek csak egy kis részét hasznosítjuk újra, vagy égetjük el. A nagyobbik része azonban hulladékként végzi. Még egy fontos adat: a második világháború óta 6 milliárd tonna műanyag került kitermelésre, amelynek a nagyobbik része ugyancsak szemétté vált és még sok száz évig az is marad.

A tengerek és az óceánok rendkívül szennyezettnek számítanak. A Csendes-óceán vizein 2017-ben egy 2.5 millió négyzetkilóméteres (!) kiterjedésű műanyag szemétszigetet fedeztek fel – ez nagyobb, mint Franciaország, Németország és Spanyolország összterülete együttvéve.

A műanyag hulladékok hatása az élővilágra

A tengerek és az óceánok teli vannak kisebb – néhány milliméternyi – és nagyobb műanyag hulladékokkal. A kisebb hulladékokkal az a probléma, hogy ezeket az élőlények egyszerűen lenyelik, így a szennyező műanyag bekerül a szervezetükbe. A élőlény méretével arányosan nő a lenyelt hulladék nagysága is.

Persze a nagyobb méretű műanyagok is okoznak nehézségeket. Rengeteg vízi élőlény ételnek nézi ezeket a műanyag eszközöket és az elfogyasztásukkal súlyos károkat okoznak önmagukban. Arról már nem is beszélve, hogy a vízi madarak esetenként műanyaggal etetik a fiókáikat.

Egyes műanyagok, például halászhálók pedig gyakran okozzák a vesztüket is. Ugyanez igaz a kisebb műanyag szigetekre, amelyen fennakadva fájdalmas halál vár az élőlényekre.

Beszédes, hogy az elmúlt 5-10 évben a Csendes-óceán egyes részeinek az élővilága teljesen kipusztult.

Műanyag hulladék az emberi szervezetben

Mondhatnánk azt, hogy minket nem érint a tengerek és óceánok élőlényeinek a sorsa, azonban ezzel a kijelentéssel csak egy probléma van: hogy ezeket az állatokat élelmiszerekként mi magunk is elfogyasztjuk.

Az általuk elfogyasztott mikro műanyag hulladékok bekerülnek a szervezetünkbe. Az óceánokból és tengerekből kiinduló szennyeződések minden másra is hatással vannak.

Továbbá az ivóvizeink sem mentesek a műanyag szennyeződétől, tehát rengeteg helyen a csapvíz sem számít tisztának. Ezt a problémát pedig a palackozás sem tudja orvosolni.

6 milliárd tonnából 30 milliárd tonna az évszázad végére

A látható világméretű negatív hatások ellenére is növekszik a műanyagtermelés. A következő 20 évben előreláthatólag megduplázódik a világ műanyagtermelése és az újrahasznosítást támogató törekvések ellenére sem fogunk tudni mit kezdeni ezzel az óriási mennyiségű műanyaggal. Tehát a nagyobb része továbbra is szemétként fogja végezni.

Valódi változást az hozna, ha a műanyag alapanyagú eszközeinket lecserélnénk más, gyorsan lebomló alapanyagokra. A papír egy jó alternatíva lehet az apróbb termékek esetében – mint például a szívószálak esetében, amin a Papearth-nél dolgozunk.

Szeretnénk hozzájárulni egy műanyagmentes jövő felépüléséhez. Reméljük, hogy ez a cikk gondolatébresztő hatással lesz rád. Te, mint fogyasztó hozzá tudsz járulni ahhoz, hogy az alternatív megoldások széles körben elterjedjenek. Mi hiszünk abban, hogy el is fognak terjedni!

Ha éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit a környezetünk érdekében, akkor kattints az alábbi gombra és vedd fel velünk a kapcsolatot:

>>Vissza a blogokhoz<<